Poljoprivreda

Uspješan posao vrijednog domaćina na Majevici: Cvjetkove ruže mirišu od Gradiške do Neuma

Indian Motorcycle BiH

Loparsko selo Peljave odnedavno krase ruže. Dvije parcele rasadnika ruža neposredno uz magistralni put kroz centar sela su poslovna ideja Cvjetka Josipovića koja je zaživjela zahvaljujući vrijednom domaćinu i činjenici da konkurencija u ovom poslu još nije velika.

Ovaj ružičnjak dokaz je da u kraju, u kome najveći broj porodica živi od voćarstva i stočarstva, ima i novih i originalnih ideja kada je u pitanju poljoprivreda. Ovaj pionirski poduhvat na Majevici, Josipović je počeo prije par godina. Danas hiljade prelijepih cvjetova čekaju svoje vrijeme za sadnju u nekom dvorištu, bašti ili na javnoj površini. Cvjetko je po zanimanju električar, ali mu je predodređena drugačija sudbina, koju je možda prizvao i samim imenom koje nosi.

– Bavimo se proizvodnjom ruže poliante koja je krenula kao osnovna a u zadnje dvije godine imamo i ruže stablašice koje su sada aktuelne. Pošto je  proizvodnja ruže  u BIH deficitarna, plasiram ih drugim rasadnicima i tako kompenzujem troškove proizvodnje. Krenuo sam sa nekih 1000 sadnica, a sada imam nekih devet-deset hiljada sadnica ukupno pod zasadom – kaže mladić zlatnih ruku.

Rasadničkim poslom, proizvodnjom sadnica ruža, Cvjetko se bavi osam godina. Počeo je slučajno, radeći za druge savladao je zanat, a za ovaj posao iskoristio je sopstveno zemljište. Svaka sadnica se proizvodi u dvogodišnjem procesu. Podloga je divlji šipak na koju se kalemi ruža, a svaka sadnica se prodaje tek poslije dvije sezone. Posao zahtijeva mnogo truda i rada, a i svakodnevno prisustvo u rasadniku radi zaštite od korova i biljnih bolesti.

– U početku je bila mala i potražnja a kako se tržište širilo, tako smo i mi više sadili. Iduću godinu planiramo nekih 10.000 sadnica za sadnju.Ulažemo dosta u onlajn marketing, fejsbuk , instagram, blogovi, u početku su kupci bili lokalni  a sada plasiramo na tržište Sarajeva, Neuma, Cazina, Goražda, Gradiške. Imao sam podršku i opštine Ugljevik i opštine Lopare  a nadam se da će ovu proizvodnju prepoznati i podržati i nadležno ministarstvo. Jer planiram da ostanem ovdje i da razvijam ovaj posao – kaže Josipović.

Sadnicama ruža iz rasadnika u Peljavama ukrašena su mnoga dvorišta u ovom i okolnim mjestima. Pošto je veliki broj domaćinstava tražio i pomoć u sadnji i održavanju ruža i ukrasnih sadnica, Cvjetko je registrovao i preduzetničku radnju za uređenje i održavanje dvorišta. Za sada sve poslove obavlja sam uz povremenu pomoć, ali se nada da će se njegov posao uspješno razvijati, što bi značilo i otvaranje novih radnih mjesta.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button