Dešavanja

U toku pripreme za otvaranje novih zračnih linija

Indian Motorcycle BiH

Međunarodni aerodrom Tuzla priprema se za otvaranje novih zračnih linija, poboljšanje infrastrukture i zapošljavanje ljudi.

Do juna naredne godine tuzlanska zračna luka postat će baza niskobudžetne kompanije “Wizz Air”, što će značiti povećanje broja putnika i letova.

“Lijepo je vidjeti gužvu na Aerodromu u Tuzli. Ponosan sam na ono što je urađeno, jer prije samo dvije godine aerodromskom zgradom su letjeli golubovi, a sada broj putnika premašuje 100 hiljada na godišnjem nivou”, istakao je federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Upravo je modernizacija Aerodroma u Tuzli bila povod posjete federalnog ministra te resornog kantonalnog ministra Mustafe Isabegovića, koji su o poduzetim aktivnostima razgovarali s članovima Uprave.

Inače, broj putnika na Aerodromu Tuzla ove godine premašio je 110.00o, a do kraja godine taj broj će biti i veći. Trenutno iz ove zračne luke sedmično polijeće od deset do četrnaest aviona, a leti se za švedske gradove Malmö i Göteborg, njemački Dortmund, švicarski Basel i holandski Eindhoven.

Aerodromu sada predstoji uvođenje rasvjete radi poboljšanja uslova na pisti, zapošljavenje novih ljudi i produženo radno vrijeme u trajanju od pet sati ujutro do 23 sata.

Kantonalni ministar Isabegović potvrdio je da je Vlada Tuzlanskog kantona za tuzlansku zračnu luku u narednoj godini planirala izdvojiti milion KM.

“Od juna naredne godine kada se uspostavi bazna stanica “Wizz Aira” broj putnika premašit će 250 hiljada, a sedmično će sa aerodroma letjeti 21 avion. Planirano je otvaranje i četiri nove linije. Putnici će moći birati između glavnog grada Norveške Osla, njemačkih Memmingena i Frankfurta te glavnog grada Švedske Stokholma”, rekao je v.d. direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović.

Ukidanjem aerdromske takse odlukom Ministarstva prometa i komunikacija FBiH stvorili su se uslovi za razvoj ove zračne luke, koja je trenutno, po broju putnika, druga u BiH.

(Tuzlanski.ba)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button