Dešavanja

Skromno i veselo dočekana 2014, sporadični incidenti

Banja Luka

Međunarodnu Novu godinu Banjalučani, ali i veliki broj turista, dočekali su na Trgu Krajine uz raznovrstan muzičko-zabavni program i spektakularan vatromet.

Banjalučane su u novogodišnjoj noći zabavljali Maja Tatić, “Balkan ekspres bend”, “Tu i tamo bend” i “Krajiški trubači”.

Građani su novu godini slavili i u banjalučkim kafićima, restoranima i hotelima, ali je većina ovaj praznik obilježila u kućnoj atmosferi.

U Banjaluci je u ponoć promovisana i prva knjiga na svijetu, objavljena 2014. godine – “Bašta sljezove boje”, koju je uredio književnik Nikola Vukolić, a besplatni primjerci dijeljeni su građanima u parku “Petar Kočić”.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka /CJB/ Srni je rečeno da je novogodišnja noć protekla mirno i bez incidenata.

“Preduzeli smo sve neophodne aktivnosti kako bi novogodišnja noć protekla u najboljem redu”, ističu u CJB Banjaluka.

U Službi hitne pomoći navode da je novogodišnja noć protekla relativno mirno.

“Nije bilo ništa specifično. Primili smo 56 pacijenata i imali 11 kućnih posjeta”, navode u Službi hitne pomoći.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović danas će na banjalučkoj Ginekološko-akušerskoj klinici darivati prvorođenu bebu u ovoj godini.

Proslavu Nove godine na Trgu Krajine organizovali su Administrativna služba grada Banjaluka i Kulturni centar “Banski dvor”.

Bijeljina

Nova godina u Bijeljini dočekana je mirno, a u ponoć su Semberci vlastitim pirotehničkim sredstvima napravili petnaestominutni mali vatromet u gradu.

Nije bilo organizovanog dočeka na Gradskom trgu, kako je i najavljeno, ali su kafići, restorani i hoteli bili puni.

Najveći broj građana, ipak, je ostao u svojim domovima i u društvu prijatelja uz kućnu trpezu dočekao Novu 2014. godinu.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Bijeljina, noć je protekla mirno, a u protekla 24 časa dogodila su se tri krivična djela – dva u Zvorniku i jedno u Srebrenici, javni red i mir narušen je dva puta u Zvorniku i jednom u Bijeljini.

U protekloj noći dogodilo se sedam saobraćajnih nezgoda – po tri u Zvorniku i Bijeljini, te jedna u Bratuncu, pričinjena je manja materijalna šteta i sa jednim lakše povrijeđenim licem.

U prethodnoj noći uhapšena su četiri lica – u Zvorniku dva, a Bijeljini i Srebrenici po jedno.

U Zvorniku i Bijeljini zabilježena su i ukupno dva požara. U Vatrogasnoj službi Bijeljina kažu da je noć protekla mirno i da nije bilo intervencija, osim u slučaju dvije manje paljevine gdje su gorjeli kontejneri.

U bijeljinskom porodilištu sinoć su rođene tri bebe – jedan dječak i dvije djevojčice.

Prijedor

Više od 2.000 Prijedorčana Novu 2014. godinu dočekalo je na malom gradskom trgu gdje su ih zabavljali folk pjevač Slobodan Vasić i prateći orkestar.

Gradska uprava sugrađanima koji su novogodišnju noć proveli na otvorenom obezbijedila je besplatne sendviče, čaj i kuvano vino, a u ponoć je priređen vatromet.

“Svim Prijedorčanima želim srećnu Novu godinu sa željom da donese mnogo radosti, sreće, zdravlja i veselja. Neka u ovoj noći iza vas ostanu sve brige i problemi s nadom da će oni nestati u godini koja je pred nama. Mi u gradskoj aministraciji ćemo nastojati da u 2014. godini ispunimo sva naša obećanja kada je riječ o boljim uslovima života i rada u Prijedoru, a očekujemo da ćete nam vi u tome pomoći”, poručeno je sugrađanima u čestitki gradonačelnika Prijedora Marka Pavića.

CJB Prijedor i dalje vrši uviđaj ispred jednog ugostiteljskog objekta pred koji je bačena bomba, ali koja se nije aktivirala. Mjesto je bilo obezbijeđeno tokom noći, a čekalo se razdanjivanje za okončanje uviđaja i za bezbjedno uklanjanje bombe.

Osim ovog izazivanja opšte opasnosti, policija je zabilježila još dvije krađe i jednu tešku krađu u pokušaju u Prijedoru, jedno narušavanje javnog reda i mira, odnosno tuču u Prijedoru, te tri saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, od kojih jedna u Prijedoru, a dvije u Novom Gradu.

Na ulicama Prijedora bilo je mnogo više policije nego prethodnih godina, pa je tako bilo i primijetno manje pirotehničkih sredstava u odnosu na prethodne godine.

U Službi hitne pomoći bilo je 48 intervencija i osam terenskih intervencija. “Pijanstva i tuče, kao i svake godine, bilo je u najluđoj noći, ali nije bilo posljedica upotrebe oružja ili pirotehnike”, kažu u ovoj službi.

U porodilištu bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor u protekla 24 časa rođena su dva dječaka, ali nijedan porođaj nije bio poslije ponoći.

Prijedorski vatrogasci proveli su mirnu noć.

Većina Prijedorčana novu 2014. godinu dočekala su u svojim domovima uz televizijski program ili u društvu porodice i prijatelja uz bogatiju trpezu.

Oni koji su se odlučili za proslavu u nekom od ugostiteljskih objekata plaćali su rezervaciju od 10 do 120 KM, u zavisnosti od ponude hrane i pića i od toga da li su gosti imali muziku “uživo” ili samo di-džeja, a bilo je lokala koji su radili uobičajeno.

Kao i prethodnih godina, mnogi Prijedorčani se više pripremaju za proslavu koja će se više spontano nego organizovano dešavati večeras u brojnim lokalima.

Privlačnost takozvane reprize je u tome što se ništa ne plaća unaprijed, što ima dozu neobaveznosti i što u većini slučajeva ima atmosferu daleko veseliju i življu nego u samoj novogodišnjoj noći.

Gradonačelnik Prijedora donio je zaključak o radnom vremenu na području grada do 15. januara, koji je dostupan na zvaničnoj internet stranici gradske uprave /www.prijedorgrad.org/.

Trebinje

Veliki broj Trebinjaca Novu 2014. godinu dočekao je na otvorenom, dok su oni mlađu najluđu noć dočekali na Crnogorskom primorju uz popularne pjevače i grupe iz regiona.

Građanima Trebinja u ponoć na Trgu u centru grada obratio se gradonačelnik Slavko Vučurević, koji im je poželio dobro zdravlje i svaku sreću.

U bogatom muzičko-zabavnom programu učestovali su poznati izvođač narodne muzike Duško Kuliš, orkestar trubača Mihaila Stojkanovića iz Priboja, ovogodišnji pobjednici Sabora trubača u Guči u mlađoj kategoriji, kao i domaći bendovi “HBŠ” i “Krugovi u žitu”, a publika je uživala i uz kuvano vino, koje su obezbijedili trebinjski vinari.

U ostalim istočnohercegovačkim opštinama nije bilo organizovanog dočeka.

U CJB Trebinje je potvrđeno da je novogodišnja noć na području istočne Hercegovine protekla realativno mirno, a povrijeđenih lica nije bilo.

U Trebinju su evidentirani narušavanje javnog reda i mira, oštećenje tuđe stvari i napad na službeno lice u vršenju dužnosti, kao i saobraćajna nezgoda sa manjom materijalnom štetom.

U Službi hitne pomoći trebinjskog Doma zdravlja evidentiran je uobičajen broj pregleda – 35 u ambulanti i devet po hitnom pozivu.

Doboj

Na području Centra javne bezbjednosti Doboj tokom novogodišnje noći evidentirana su četiri prekršaja, isto toliko krivičnih djela, dvije saobraćajne nezgode i jedan požar, izjavio je Srni dežurni operativni ovog Centra.

U Šamcu su evidentirana dva prekršaja izazvana tučom, te po jedno u Tesliću i Derventi.

U Tesliću su se dogodile i dvije saobraćajne nezgode, jedna sa manjom materijalnom štetom, dok je u drugoj jedna osoba lakše povrijeđena.

U Šamcu je evidentiran požar u pomoćnom objektu porodične kuće, koji je najvjerovatnije izazvan samozapaljenjem.

U okviru izvršenih krivičnih djela, zaprimljena je lažna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u dobojskom ugostiteljskom objektu “Studio”.

U Teslićkom kafe baru “Koma” zbog tuče su uhapšene četiri osobe.

U ovom mjestu izvršena je i jedna provala u porodičnu kuću i ukradena ženska torbica sa manjim iznosom novca. U Brodu je evidentirana jedna provala u prodavnicu.

Centar javne bezbjednosti Doboj pokriva područja Doboj, Brod, Derventa, Modriča, Petrovo, Teslić, Šamac, Pelagićevo i Vukosavlje.

U porodilištu Opšte bolnice “Sveti apostol Luka” u Doboju u Novoj godini nije rođena nijedna beba, rečeno je u ovoj bolnici.

Posljednju bebu u 2013. godini, dječaka Luku, rodila je Tatjana Savić iz naselja Vranjak, opština Modriča, sinoć u 23.52.

Prema podacima porodilišta dobojske Opšte bolnice, u 2013. godini rođeno je 1.312 beba, što je za 85 beba manje u odnosu na 2012. godinu, kada je rođeno 1.397 beba.

Opšta bolnica “Sveti apostol Luka” regionalnog je tipa i prihvata pacijente iz Doboja, Dervente, Broda, Vukosavlja, Modriče, Petrova, Teslića i Šamca.

Višegrad

Novogodišnja noć u Višegradu prošla je mirno i u dobrom raspoloženju.

Veselo je bilo u novootvorenom “Andrićevom konaku” gdje su novogodišnju noć dočekali i načelnici opština Višegrad i Rogatica, Slaviša Mišković i Tomislav Puhalac.

Tradicionalni gosti u Hotelu “Vilina vlas” u Višegradskoj banji, pored Višegrađana, bili su i iz Užica, Čačka i gradova Crne Gore.

U Andrićgradu se slavilo u pivnici “Kod Švejka” i u restoranu “Goja”.

U Policijskoj stanici u Višegradu potvrdili su da nikakvih incidenata u novogodišnjoj noći nije bilo.

Upotreba pirotehničkih sredstava na prelazu iz stare u novu godinu bila je minimalna i zanemarljiva.

Organizovanih provoda u najluđoj noći u godini bilo je i u mnogim višegradskim kafićima i restoranima.

Srebrenica

Nekoliko stotina Srebreničana dočekalo je Novu 2014. godinu na Gradskom trgu uz muziku, kolo, besplatnu tombolu, vatromet, čaj i kuvano vino, a najviše stanovnika ove opštine novogodišnju noć provelo je u svojim kućama uz televizijski program.

Doček na otvorenom organizovali su Udruženje građana “Za Srebrenicu” i Turistička organizacija uz podršku opštine i nekoliko ovdašnjih firmi.

Okupljene građane zabavljao je orkestar lokalnog Kulturno-umjetničkog društva “Vaso Jovanović” uz čiju muziku se igralo kolo do kasno u noć, a u ponoć je priređen vatromet što je oduševilo veliki broj djece koja su sa roditeljima bila na trgu.

Ovo je treći put da se u ovom mjestu organizuje doček na otvorenom, što je privuklo brojne građane i izazvalo pozitivne ocjene, jer se veliki broj njih, i Srba i Bošnjaka, zabavljao do 2 časa na Gradskom trgu bez ikakvih troškova.

Slavlje je proteklo bez ijednog incidenta, a poslije ponoći na trg je izašlo i nekoliko desetina mladih koji su Novu godinu dočekali u dva ovdašnja kafića u kojima je organizovan novogodišnji doček.

Veći broj Bošnjaka iz Srebrenice Novu godinu slavilo je u gradovima Federacije BiH, a manji broj ovdašnjih imućnijih Srba na planinanama i u gradovima Srbije.

Najviše mladih srpske nacionalnosti iz ovog mjesta Novu godinu slavilo je u brojnim kafićima i dvije diskoteke u susjednom Bratuncu.

Istočno Sarajevo

Nova godina u Istočnom Sarajevu dočekana je mirno, potvrđeno je u CJB Istočno Sarajevo.

Doček Nove godine na otvorenom na području grada organizovan je samo u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Hoteli na Jahorini, kao i kafići i restorani na području grada bili su puni, iako se većina građana odlučila da 2014. godinu dočeka u svojim domovima.

U Bolnici Kasindo istakli su da je noć protekla mirno i da nisu imali većih intervencija.

U porodilištu ove bolnice noćas nije rođena nijedna beba.

Bratunac

Najveći broj stanovnika Bratunca Novu 2014. godinu dočekao je u svojim kućama u krugu porodice i prijatelja i uz televizijski program, dok je veliki broj mladih slavio u prepunim ovdašnjim kafićima i diskotekama gdje su rezervacije i konzumacije koštale od 10 do 50 KM.

Nije bilo organizovanog novogodišnjeg dočeka na Gradskom trgu, niti posebnog dekorisanja gradskih ulica, zbog ekonomske krize.

Uz skromnu ponudu i muziku uživo ili sa nosača zvuka mladi su se zabavljali do kasno u noć, a oko ponoći priredili su vatromet na Gradskom trgu gdje ih je veliki broj izašao nakon ponoći iz obližnjih kafića i zajednički su uz čestitke igrali i zabavljali se. Zaigralo se i kolo.

U Bratuncu je novogodišnjem slavlju prisustvovala većina mladih iz susjedne Srebrenice.

Zbog finansijskih teškoća Bratunčani su Novu godinu dočekali znatno skromnije nego nekoliko prethodnih, ali je manji broj imućnijih otputovao da praznik provede u nekim drugim mjestima Republike Srpske i Srbije uz bolju i organizovanu, ali i skuplju zabavu.

Han Pijesak

U Han Pijesku je organizovan doček Nove 2014. godine na platou ispred zgrade Skupštine opštine, uz muziku uživo i kuvano vino, a opština je za ove namjene obezbijedila 2.000 KM.

Na platou je sinoć bilo prisutno oko 500 građana, a prisutne su zabavljali lokalna muzička grupa “Braća Đurić”.

U ponoć je organizovan vatromet, a načelnik opštine Han Pijesak Ljubivoje Šupić čestitao je građanima Novu godinu i poželio mnogo zdravlja, sreće i blagostanja u nastupajućoj 2014. godini.

Organizatori dočeka Nove godine bili su Skupština opštine i Javna ustanova Centar za omladinu i sport “Pogled”, a za bezbjednost građana bili su zaduženi Policijska stanica i Komunalna policija ove opštine tako da je slavlje proteklo u najboljem redu.

Izvor: Nezavisne novine

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button