Zanimljivosti

Savjeti Mirjane Simikić za idealnu frizuru

Još otkad je društvo počelo da posvećuje posebnu pažnju ženskoj kosi, od tada ono prati i rad frizera. Frizura kao sredstvo izražavanja individualnosti oduvijek je nosila pečat jednog vremena, a kako su se vremena mijenjala, s njim su se mijenjale i aktuelne fruzure.

Kada dođete u Ugljevik neizostavno trebate posjetiti frizerski salon “Gejša”, jedan od najsavremenije opremljenih frizerskih salona, prepoznatjiv po vrhunskoj usluzi frizera. Vlasnica ovog frizerskog salona je Mirjana Simikić.

Mirjana posljednjih desetak godina brine o izgledu svojih sugrađana i tako plijeni pažnju medija, stranaca i onih koji rijetko navraćaju u ovu rudarsku varošicu.

Mirjana nam je kroz razgovor otkrila koliko je edukacija važna u frizerskoj struci, kakvi su bili njezini počeci, koliko joj stalno usavršavanje pomaže u radu, te otkrila male tajne svoga zanata, kao i nove trendove za nadolazeću sezonu. Mirjani smo takođe postavili par pitanja na temu njege kose i aktuelnih frizura.

– Ljudi iz cijelog svijeta, svakim danom sve više, odlučuju se da postanu frizeri. Neki to čine samo zato što vole rad sa kosom, kada i kako si ti donijela tu odluku?

Još kao dijete  provodila sam sate uz pranje, češljanje, pravljenje pletenica i igrajući se sa kosom svojih rođaka koji su imali strpljenja da sjede mirno dovoljno dugo. Još tada osjetila sam “poziv” da budem frizer.

Po završetku Srednje ekonomske škole odlučla sam da se i kvalifikujem za posao frizera. Kvalifikaciju sam stekla na Panjković akademiji u Beogradu. Po završetku mog obrazovanja na Akademiji, ovim poslom sam počela da se bavim 2008. godine.

U toku mog rada trudila sam se sve više da napredujem. Posjećivala sam razne seminare i takmičenja, trudeći se da stičem nova znanja i iskustva. U toku 2014. godine otvorila sam frizerski salon “Gejša” u Ugljeviku. Posle višegodišnjeg rada i iskustva tu sam uspješno nastavila da se bavim poslom koji volim.

Ljubav prema ovom zanatu i frizurama je nešto što me je povuklo da istražujem i profesionalno se usavršavam, kaže Mirjana. Samo u toku ove godine posjetila sam dva seminara u Italiji i Parizu.

– Da li je u današnje vrijeme teško naći posao frizera?

Frizeri gotovo uvek mogu pronaći posao, bez obzira da li će biti zaposleni u nekom salonu ili odlučiti se da samostalno pokrenu poslovanje i otvore svoj salon. Ja u ovom poslu vidim šansu da iskažem svoju kreativnost, kao i način da zarađujem za život radeći nešto što mi omogućava da budem originalna. Na taj način, moj  posao me čini srećnom jer radim ono što volim i ono što usrećuje i druge ljude.

– Šta je u trendu ovih dana u svijetu frizura?

Svakako da je ravna kosa polako prevaziđena. Danas preovladava prirodan izgled kose, tj. neke opuštene lokne, talasi u kosi… Kada je u pitanju boja kose, hit su ombre pramenovi, balayage pramenovi koji izgledaju sasvim prirodno, a daju novu dimenziju kosi.

– Kako je biti frizer u Ugljeviku ?

U Ugljeviku postoji mnogo frizera, vlada visok nivo konkurentnosti, ali svako ima svoj krug mušterija. Moje mišljenje je da malo frizera nastoji da ovu profesiju digne na poseban nivo, malo njih teži velikim stvarima.

– Koja je po tebi najbolja maska ili tretman za kosu?

“Nouvella” je neprikosnoveni brend, koji svakako da ima najbolje proizvode za kosu. Absolut Repair Cellular maska je ono što bih preporučila osobama koje imaju suvu i oštećenu kosu. Maska će ojačati kosu, obnoviće je i pružiti joj sjaj. Maska prodire duboko u dlaku i poboljšava njenu strukturu, a rezultati su vidljivi vrlo brzo.

– Šta preporučuješ za oporavak oštećene kose?

Ukoliko je kosa vidno oštećena, njen izgled se može poboljšati određenim preparatima za kosu kao što su “Nouvellini”, ali bih u ekstremnim slučajevima oštećenosti kose preporučila i šišanje.

– Šta misliš o ženama koje ne peru kosu kod kuće već samo kod frizera?

Smatram da žene koje redovno posjećuju frizera imaju visok nivo svijesti o svojoj kosi, i svakako da žele da njegovanje, stilizovanje kose žele da prepuste pravim profesionalcima u tom poslu.

– Kakve klijente najviše voliš?

Na svaku mušteriju gledam apsolutno isto, sa svakom ostvarim lijepu komunikaciju. Međutim, kad je kosa u pitanju više volim one osobe koje su uvek raspoložene za promjenu, koje neće zaostajati za trendovima kad je kosa u pitanju, i iako su u manjini one koje ne prave tako često promjene, veliki broj mušterija ima visoku dozu povjerenja u mene i ono što im preporučim pa se samim tim i prepuste. Mušterija se treba poštovati i sa njom se treba imati poseban vid komunikacije, koji se neće svesti samo na svakodnevne razgovore, već i na upućivanje u ono čemu težimo, a to je da dovedemo njihovu kosu do savršenstva.

– Tvoj najbolji savjet za njegu kose je…?

Savjetujem svima da svojoj kosi posvete pažnju. Ne trebate da budete jedna od onih žena koje nisu zadovoljne svojom kosom. Njegujte svoju kosu, uložite nešto vremena i trud će vam se isplatiti.

– I za kraj Mirjana nam otkriva šta je najvažnije u bavljenju frizerskim poslom.

Ko želi da uđe u esenciju frizerskog zanata, ko želi da vidi kako je to biti frizer, neizostavno mora biti naoružan strpljenjem, jer u ovom poslu ono je od presudnog značaja – samo strpljiv i pažljiv frizer može učiniti da njegova mušterija iz frizerske stolice ustane zadovoljna, kaže za InfoBijeljina Mirjana.

Piše: Snežana Milošević

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button