Vijesti

Mladi Majevičanin član naučnog tima u Madridu

Vladan Lazarević (27) iz Tobuta kod Lopara dio je naučnog tima koji se bavi unapređenjem elektroničkih rješenja u industriji.

Doktorske studije elektrotehnike na Politehničkom univerzitetu u Madridu finansira stipendijom španske Vlade, koju je ostvario svojim izvrsnim rezultatom tokom studija u Srbiji.

Da su pred njim velika dostignuća bilo je jasno još u bijeljinskoj Gimnaziji „Filip Višnjić” koju je završio kao učenik generacije, a na isti način briljirao je i na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, završivši ga sa prosječnom ocjenom 10.

Za vrijeme studija u Beogradu imao je više stipendija, među kojima je i stipendija Fondacije „Dr Milan Jelić“, dok je postdiplomske studije u Madridu nastavio uz finansijsku podršku Vlade Španije.

– Stipendiju španske Vlade dobijaju samo odlični student i ona je veliki izazov za sve. Ne samo za nas, koji dolazimo iz drugih, manje razvijenih sredina. Za tu stipendiju potrebne su prije svega ocjene sa osnovnih i master studija koje sam imao, istraživački rad gdje se vrednuje ne samo lični uspjeh, već i ocjena cijelog departmana u kome bi se doktorska teza radila, gleda se koliko naučnih radova i patenata imate. To je koncept u kome studenti rade usko vezano za probleme iz industrije – objašnjava ovaj mladić.

Novi izazovi

Energetska elektronika je oblast koja se izuzetno brzo razvija u eri tzv. četvrte industrijske revolucije, pa su nova naučna i tehnološka rješenja izuzetno važna.

Dvadesetočlani tim, u kome je i Vladan Lazarević, svakodnevno se susreće s novim izazovima te dosta sarađuje s privrednicima.

– Tradicionalnim industrijskim pristupom nije moguće ostvariti neke zahtjeve, koji su iznad onoga što je uobičajeno. Konkretno u našem slučaju, to je energetska elektronika, gdje se stalno traže kompaktniji, efikasniji, manji pretvarači energije, da li iz jednosmjerne u naizmjeničnu struju ili obrnuto. Što se tiče energetske elektronike, danas je teško zamisliti bilo kakav uređaj u našem svakodnevnom životu, a da nema elemente energetske elektronike. Tu su i sistemi za pretvaranje za vučne sisteme, za avione, ali i vojne aplikacije. Široka je lepeza onoga čime se energetska elektronika bavi – pojašnjava Vladan.

Publikacije

On je prezadovoljan uslovima u kojim se bavi naučnim radom.

– Naš departman u Madridu, koji se bavi energetskom elektronikom, uz onaj u Cirihu je najpoznatiji u Evropi. Naše radove publikujemo po raznim naučnim časopisima, pojavljujemo se sa određenim brojem radova na konferencijama u SAD. To je dokaz da je naš rad cijenjen – kaže on.

Žao mu je što u Srbiji, gdje je završio osnovne studije, još ne postoji veća inicijativa industrije da podrži istraživački rad na fakultetima, ali smatra da Beograd po kvalitetu znanja može da se pridruži ovakvim centrima.

Raduje ga što se u Srbiji IT sektor razvija, a očekuje da se unaprijedi i oblast energetske elektronike.

Ponude za posao

U rodni Tobut kod Lopara Vladan dolazi tri do četiri puta godišnje. Nije, kaže, siguran, gdje će ga život dalje odvesti nakon što sljedeće godine odbrani doktorsku disertaciju.

Ponuda za zaposlenje već ima mnogo, kako na univerzitetima, tako i u privredi. Želio bi da ostane u Evropi, a ako bude imao mogućnosti za ozbiljnu naučnu ili poslovnu karijeru, najrađe bi živio u Republici Srpskoj ili u Srbiji.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button