Dešavanja

LOPARE: Opština “gura” u stečaj javno preduzeće

Okružni privredni sud u Bijeljini sutra će na pripremnom ročištu odlučivati o zahtjevu opštine Lopare da se pokrene stečaj u Javnom komunalnom preduzeću „Eko Kom“ Lopare.

Radnici sumnjaju u iskrene namjere opštinskog rukovodstva, smatrajući da je krajnji cilj da se izbjegne plaćanje doprinosa i 14 plata zaposlenima.

Miroslav Mićanović, predsjednik Sindikalne organizacije „Eko Kom“, koje je zapošljavalo 29 radnika, kaže da radnici ni na koji način nisu bili obaviješteni o pokretanju stečaja, niti o svom statusu i daljoj sudbini.

„O pokretanju stečaja odlučivao je Nadzorni odbor i Skupština opštine Lopare. Poslovodstvo radnicima trenutno duguje 14 plata, a punih 18 mjeseci nisu nam uplaćivani doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Pokretanjem stečaja žele se prikriti neke nezakonite radnje bivšeg direktora Spasoje Simeunovića, protiv koga je u međuvremenu policija pokrenula i krivičnu prijavu zbog nesavjesnog poslovanja. Najveći dio imovine preduzeća u međuvremenu je isknjižen, tako da od stečajne mase nema ništa“, tvrdi Miroslav Mićanović.

Mićanović kaže da je u posjedu dokumentacije prema kojoj se jasno vidi da je ovo preduzeće moglo rentabilno poslovati, pružajući usluge za 1.200 korisnika na području opštine Lopare.

„Finansijski pregled stanja je potvrdio da su dugovanja preduzeća 15. januara 2013. godine iznosila 383.000 KM. Najveće dugovanje tada je iskazano prema radnicima, 113.957 KM, ali je „Eko Kom“ dugovao i IRB-u kredit od 175.434 KM, Poreskoj upravi RS 67.300 KM i manje novčane iznose drugim poslovnim partnerima. U međuvremenu je pokrenuta aktivnost za osnivanje novog komunalnog preduzeća „Komunalac“ DOO. Upitno je da li može i sa kojim ciljem lokalna zajednica osniva preduzeće tog tipa, društvo sa ograničenom odgovornošću“, kaže Mićanović.

Nebojša Andrić, sekretar Regionalnog sindikalnog centra Bijeljina obećao je pravnu pomoć za 29 radnika ovog preduzeća, ističući da je nepojmljivo da jedna lokalna zajednica u RS pogrešnim odlukama dovede svoje komunalno preduzeće u bezizlazan položaj.

„Nepojmljivo je da se preduzeću koje ostvaruje 55 odsto prihoda prikupljanjem i odvozom čvrstog otpada oduzimaju osnovna sredstva za rad, a radnicima uskraćuje pravo na rad“, kaže Andrić.

(Frontal)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button