Privreda

LOPARE: Nakon dvije decenije u Švajcarskoj vratili se u rodni kraj i pokrenuli posao (VIDEO)

Indian Motorcycle BiH

Nakon više od dvije decenije života u Švajcarskoj Darko Bojkić se vratio u rodne Lopare. Sa suprugom Milenom osnovao je preduzeće koje vrši otkup, sakupljanje i tretman sekundarnih sirovina.

Roditelji su Darka kao osmogodišnjaka odveli u Švajcarsku. Ljubav prema Majevici ponio je u srcu, a povratkom u majevičko selo Jablanicu ispunio je svoj višegodišnji san. Jer, kako kaže, nigdje nije kao u zavičaju.

Radno iskustvo stečeno u švajcarskom komunalnom preduzeću, Darko je odlučio je da primijeni u svom rodnom mjestu, da otkupljuju i sakupljaju plastiku, staklo, papir, karton i najlon. U izgradnju hale, nabavku mašine i opreme, Bojkići su uložili 45.000 maraka.

– Cijena kartona i plastike varira, pa tražimo računicu. Kilogram kartona ljetos je koštao od 75 do 80 pfeniga sad 15 ili 16 pfeninga. Ali tako je tokom zimske sezone, na proljeće i ljeto će biti bolje. Važno je da mi to prikupljamo i razvrstavamo a kupac će se već naći – kaže vrijedni domaćin.

Darko ima i stariji kćerku Leonu iz prvog braka, pa žele da im osiguraju egzistenciju. Budućnost svoje djece Bojkići vide u Republici Srpskoj.

– A ideje i snove treba slijediti. Važni su zdravlje, ljubav i sloga. Sve ostalo ćemo postići – kaže Milena.

Razdvajanjem otpada Bojkići pomažu i loparkom komunalnom preduzeću, koje mjesečno prikupi 180 tona otpada, a koji odvoze na Eko deponiju u Bijeljinu udaljenu 40 kilometara.

U pionirskom poduhvatu dobili su novčanu pomoć Investicijske fondacije Impakt, a podržala ih je i Opština, koja je uključena u dva projekta razvrstavanja otpada.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić kaže da je veoma važno i da građani shvate važnost razvrstavanja i pravilnog odlaganja otpada jer na taj način čuvaju životnu sredinu.

– Zdrava životna sredina preduslov je privrednog, turističkog ali i svakog drugog razvoja. Već smo uključeni u projekat sa četiri opštine iz našeg regiona, a potpisaćemo i ugovor saradnje sa Tehnološkim fakuletom iz Zvornika – kaže načelnik ove majevičke opštine Rado Savić.

Porodica Bojkić do sada je prikupila i isporučila 9 tona kartona i 3,5 tone plastike. Samo za jednu tonu plastike potrebno je 22.000 flaša, ali ne sumnjaju u uspjeh porodične firme koja ima licencu i za otkup željeza. Krajnji cilj im je reciklaža otpada. I u tome očekuju podršku nadležnih lokalnih i republičkih vlasti.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button