Društvo

LOPARE: Dugovanja veća od budžeta

Opozicija smatra da aktuelna vlast troši budžet nenamjenski i nereacionalno i da je odgovorna za tešku situaciju na ovom području.

Danak je uzela privatizacija, jer su kapije nekada uspješnih preduzeća “Dita”, “Ciglana”, “Majevica” zatvorene, a radnici proglašeni tehnološkim viškom. U Fabrici radijatora “Termal” nekada je radilo 200 radnika. Ambiciozni plan za proizvodnju solarnih kolektora zaustavio je rat.

– Uspjeli smo da nam Vlada poveže staž od sedam godina, ali nam firma duguje oko 600.000 KM za plate i doprinose – kaže Branka Mitrović, bivša radnica “Termala”, koja je u ovom preduzeću radila 35 godina.

Trpe i najugroženije kategorije, jer se socijalna davanja iz budžeta ne isplaćuju mjesecima.

– U ovoj godini isplata kasni tri mjeseca, a ostali su nam dužni i za pet mjeseci prošle godine. Možda se naše pare troše na druge svrhe – sumnja Risto Simikić, koji živi sa nepokretnom majkom.

Klizišta u desetak sela uništila su stotinjak kuća i privrednih objekata. Šteta na objektima i infrastrukturi procjenjena je na 16 miliona maraka. U opštini Lopare podsjećaju da opštinski budžet iznosi skromnih 4,5 miliona maraka.

– Imamo deficit u budžetu od dva miliona KM i 3,5 miliona KM kredita. Dugovanja imamo, ali obaveze servisiramo – kaže načelnik Rado Savić.

On ističe da nije zadovoljan podrškom republičkih institucija ovoj sredini i tvrdi da su mnogi projekti minirani od lokalnog SNSD-a. Kao primjer navodi projekat Fabrike izolacionih materijala.

– Imali smo investitore, ali vlada nas nije podržala. Lokalni SNSD opstruiše sve što planiramo – tvrdi Savić.

Njegove navode u loparskom SNSD-u oštro demantuju. Kažu da su Fabrika izolacionih materijala i vodovod u Jablanici primjer propalih projekata lokalne vlasti – Nema ulaganja u privredu i poljoprivredu. Najveći dio budžeta se troši na plate zaposlenih. Sa ovog područja se iseli od 500 do 1.000 stanovnika – kaže Savo Cvjetinović, presjednik OO SNSD.

(Blic)

Povezani članci

4 komentara

  1. pa brate mili nista lakse povucite se vi, pa neka dodu na vlast drugi ako je do toga da nas dodik ne podrzava zbog sds-a, ucinite nesto i u korist naroda 😀

  2. Od kako su otišli komunisti i došli ovi u Loparama je bivalo samo gore i gore. Polako je sve pozatvarano i rasprodano. Narod odlazi a omladina se ne vraća sa školovanje iz većih gradova. Nemaju ni zbog čega. Još samo da, ovi što su ostali, pomru pa Loparska vlast neće imati koga da zajeb.va. Daleko će mo mi da doguramo sa ovakvim loparskim rukovodstvom, mislim daleko od Lopara.

  3. Znaju svi sta se radi u Lopararama,ko je dosao do posla i kako.Neka Rado Savic ne prica budalastine.Red je da SDS ode nakon 20 godina vladavine-sve su pokrali i unistili i dokazali ko su i sta su.Njima je u interesu samo sopstveni dzep,nista drugo.I sto ne objasne vec jednom “vunara projekat” ?

  4. Zivotinje su pametnije od ljudskoga bica. ,,,primjer,,,(macki kad ne das da jede nakon tri dana bjezi od tebe,okrene se drugoj osobi).A Narodu Opstine Lopare je potrebnije malo duze.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button