Region

Korupcija i nepotizam su veliko zlo koje razara Srpsku

„Ovdje ne postoji jasna svijest o tome kakvo zlo čini politička korupcija, nemoral, razvrat, bahatost, odsustvo bilo kakvih principa, načelnosti, nadmoć sile koja se opet temelji u jednom nasilnom, nekritičkom i nedemokratskom ponašanju, koja suzbija čak i mogućnost javne osude.“, poručuje Vuković.

Parlament Francuske nedavno je usvojio zakon o moralnosti političkog života kojim se političarima zabranjuje da zapošljavaju članove svojih porodica. Istražili smo da li je takav scenario moguć kod nas.

Zakon o moralnosti političkog života zabranjuje francuskim ministrima, poslanicima i ostalim državnim funkcionerima da zapošljavaju svoje supružnike, djecu, roditelje ili druge članove porodice. Ukoliko to urade prijeti im zatvorska kazna u trajanju od tri godine i novčana kazna od 45 hiljada evra.

Zakon, između ostalog, zabranjuje poslanicima da obavljaju savjetodavne poslove kako ne bi došli u sukob interesa. Zakon predviđa i novi sistem kontrole troškova koje imaju poslanici, a koje će nadzirati Ministarstvo ekonomije Francuske, da bi se time izbjegle sve vrste malverzacija ili utaja poreza.

Da li su političari u Republici Srpskoj uopšte spremni predložiti neki sličan zakon?

„Ma nema teorije. Nažalost nema teorije. Zbog čega? Znate vi to kao i ja. Zato što mi sa demokratijom nemamo apsolutno ništa. Imamo na papiru. Sve ostalo je ništa.

– Vjerovatno da je moguć takav zakon, ali sad nije niko kompetentan da kaže za taj zakon. Takav zakon bi mogli predložiti narodni poslanici?

– Da li mislite da su oni spremni da predlože tako nešto? Jedan predlaže ovo, drugi ono, pa se ne mogu složiti. Pa je to status kvo, kao na vagi, ili tamo ili ovamo.

– Ma ne može ovdje nijedan zakon dok god je Dodik na vlasti. Nijedan. To je njegova privatna država.

– Trebao bi da bude, ali čisto sumnjam. Zbog čega? Zbog mnogih stvari, što nemamo morala ni volje za tako nešto“, kažu anketirani građani Banjaluke.

Usvajanje ovog zakona u Francuskoj dokaz je da se i druge zemlje bore sa sličnim problemima. Međutim, za razliku od jedne Francuske teško je pomisliti da su političari kod nas spremni za takvu žrtvu.

Profesor FPN-a Đorđe Vuković smatra da je nepotizam naša svakodnevica i nešto što stoji u ličnoj karti bh. društva, čija je suštinska karakteristika odsustvo stida.

„Ovdje ne postoji jasna svijest o tome kakvo zlo čini politička korupcija, nemoral, razvrat, bahatost, odsustvo bilo kakvih principa, načelnosti, nadmoć sile koja se opet temelji u jednom nasilnom, nekritičkom i nedemokratskom ponašanju, koja suzbija čak i mogućnost javne osude.“, poručuje Vuković.

Ništa bolje mišljenje nema ni analitičar Velizar Antić. On smatra da političari ne bi bili spremni ispoštovati jedan ovakav zakon.

„Ukoliko bi došlo do uvođenja jednog takvog zakona u BiH, mislim da bi barem 80% ili 90% današnjih političara prestalo da se bavi politikom. Jer jednostavno oni shvataju politiku kao jedan način da dođu do određene moći, da bi došli do određenog plijena. Mislim da, ukoliko bi se jedan takav zakon usvojio u našoj zemlji, naši političari bi to jako dobro znali da eskiviraju, da se ne pridržavaju slova zakona“, kaže Antić.

Nepotizam je zastupljen na svim nivoima u Srpskoj ali i BiH.

Političari, biznismeni, privrednici, ili jednom riječju tzv. državna elita, bar za sada ne propuštaju priliku da zaposle svoje najbliže, čim se domognu nekih značajnijih funkcija.

U BiH je odavno poznato da uspješno funkcioniše sistem „ja tebi-ti meni“, kojim se jedni drugima odužuju na različite načine i koji nažalost, neće uskoro postati ružna prošlost.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button