Dešavanja

Informacija o trenutnom stanju na području opštine Ugljevik

Obilne kišne padavine tokom protekla dva dana izazvale su izlivanje rijeke Janje, manjih riječica i potoka, odvodnih kanala što je rezultiralo poplavama na području opštine Ugljevik. 

Već dva dana neprekidno se ulažu nadljudski napori i angažovana je sva moguća mehanizacija kako bi se sanirale štete uzrokovane poplavama i kako bi se spriječilo dalje prodiranje vode. 

Komandant opštinskog štaba za vanredne situacije, nečelnik Opštine Vasilije Perić, na prijedlog Štaba, donio je odluku da se zbog elementarne nepogode 14.maja proglasi vanredno stanje na području opštine.

Lokalna uprava u saradnji sa ekipama civilne zaštite, policijom, vatrogascima, komunalnim preduzećem, građevinskim firmama, angažovala je sva raspoloživa sredstva za preduzimanje vanrednih mjera kako bi se zaštitila materijalna dobra i pružila pomoć ugroženom stanovništvu. Posebno teška situacija u Ugljeviku je bila tokom jučerašnjeg dana. Građani i civilna zaštita uz pomoć mehanizacije građevinskih preduzeća juče i prekjuče podizali zemljane nasipe u Ugljevik Centru kako bi se gradski dio zaštitio od izlivanja rijeke Janje ali je nažalost tokom noći i jučerašnjeg dana voda probila nasip kod mosta prema Nikićima ( MZ Bogutovo Selo ) i voda je poplavila okolne ulice i ušla na stari stadion FK „Rudar“. Nasipi su podignuti u naselju Prigradsko pored magistralnog puta, u centralnoj ulici naselja koja vodi prema „Transportu“, kod mosta iza osnovne škole i mjesnim zajednicama Modran, Tutnjevac… 

Nabujala rijeka Janja u protekla dva dana izlila se na nekoliko mjesta u pojasu od „Ruske crkve“ do „Transporta“ što je ugrozilo stanovništvo u priobalnim područjima. U gradskom dijelu juče su kompletno poplavljene tri ulice u kojima je voda prodrla u osam kuća dok je dvadesetak kuća zaplavljeno. 

U naseljima Ugljevik Prigradsko i Ugljevik Sjever situacije je bila još lošija. Poplavljeno je šest ulica zbog čega je došlo do obustave saobraćaja. U ovom dijelu opšine voda je poplavila prizemlja deset kuća, dok u 30 kuća prijeti da prodre jer su dvorišta u potpunosti zaplavljena. U ugroženim područjima na terenu su ekipe vatrogasne jedinice i komunalnog preduzeća koje vodenim pumpama crpe vodu iz podruma i dvorišta poplavljenih kuća.

Kritično stanje je u mjesnoj zajednici Tutnjevac. Poplavljen je lokalni put koji vodi prema Bobetinom Brdu zbog čega je obustavljen saobraćaj na ovoj putnoj dionici. Slabljenje padavina ide u prilog povlačenju potoka i rječica u svoja korita pa se tokom današnjeg dana očekuje uspostava saobraćaja na ovom dijelu. U Tutnjevcu je sedam kuća poplavljeno dok je deset kuća u opasnosti zbog prodiranja vode. 

Bolja situacija nije ni u mjesnim zajednicama Bogutovo Selo, Mezgraja, Donje Zabrđe, Ugljevik Selo, Donja Trnova, Stari Ugljevik, Krćina … u kojima su se zbog obilnih padavina aktivirala klizišta prekidajući putnu komunikaciju. U Sarijama, dijelu mjesne zajednice Bogutovo Selo, deset kuća je u potpunosti odsječeno zbog aktiviranja klizišta prema kopu Rudnika. Trenutno je ne terenu mehanizacija „Rudnika i Termoelektrane“ i pokušava se sanirati šteta kako bi se što prije uspostavila putna komunikacija. U ovoj mjesnoj zajednici aktiviran je veliki broj klizišta u blizini novoizgrađenog puta od „Termoelektrane“ prema Bogutovom Selu.

U svim mjesnim zajednicama zabilježene su velike štete na poljoprivrednim usjevima i voćnjacima.

U pojedinim djelovima opštine prekinuto je snabdijevanje električnom energijom. Ekipe „Elektrodistribucije“ su na terenu i vrše popravke kako bi se tokom dana uspostavilo normalno snabdijevanje na teritoriji cijele opštine.

Ipak, ohrabrujuće je što se rijeka Janja povukla u svoje korito i što je intenzitet padavina znatno umanjen u odnosu na protekla dva dana. Ekipe civilne zaštite i dalje prate situaciju na terenu kako bi se što brže pružila pomoć ugroženom stanovništvu i kako bi se spasila materijalna dobra.

(Opština Ugljevik)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button