Dešavanja

Đurđevdanskim svečanostima obilježen Dan opštine i krsna slava opštine Lopare (FOTO)

Indian Motorcycle BiH

U Centru za kulturu u Loparama su predstavljene dvije knjige Gorana Petrovića – “Papir” i “Ikonostas”, za koje je autor rekao da govore o tome da ljude više čini ono što nemaju, nego ono što imaju.

“Riječ je o knjigama koje govore o tome da nas čini više ono što nemamo, nego što imamo. I mene kao pisca više čini ono što još nije napisano, nego ovo što sad imamo pred sobom. Imam utisak da je i kod čitalaca isto, jer su često zapitani šta će to biti, kako će se nastaviti, šta slijedi”, naveo je Petrović.

On je rekao da su ovo dvije knjige kojima je započeo ciklus romana “Roman Delta”, na kojem radi duže od 20 godina, sa prekidima.

Petrović je naveo da je “Papir” priča iz renesansne Italije i pisana je u tom renesansnom ključu, a “Ikonostas” je priča sa istoka Evrope, Grčke, Srbije.

“Obje knjige su objavljene u istom danu prošle godine, a ove godine će uslijediti treća kniga, potom četvrta već naredne godine”, dodao je Petrović.

Posjetioci su imali priliku da prisustvuju razgovoru pisca sa Slobodanom Jovićem, pjesnikom i urednikom loparskog časopisa “Bokatin dijak”.

Književno veče u Loparama je prva aktivnost u okviru brojnih koje će biti održane povodom slave opštine Svetog Đorđa.

Jović je rekao novinarima da su “Đurđevdanske svečanosti” organizovane uz podršku opštine, te da je u ovom književnom programu učestvovao poznati prozni pisac Goran Petrović, sa fokusom na njegove dvije knjige.

“Vjerujem da je značajno da čitaocima na Majevici predstavimo ono što je aktuelno i zanimljivo u književnoj produkciji”, naveo je Jović.

Svečanom sjednicom Skupštine opštine Lopare, dodijeljena su priznanja zaslužnim građanima koji svojim radom i trudom daju značajan doprinos u razvoju Lopara.

Sjednicu je otvorio predsjednik Skupštine opštine Lopare Milenko Ristić koji je istakao veliku odgovornost i rad lokalne skupštine koja je donosila odluke na dobrobit svih građana i koja je prepoznala investicioni potencijal.

On je naveo da je dugogodišnja stabilna politka i dobra komunikacija među odbornicima u Skupštini opštine Lopare postala dobra baza za investicije u lokalanoj zajednici.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je govorio o razvoju, napretku i postigunutim rezultatima u lokalnoj zajednici.

On je istakao nekoliko važnih projekata i aktivnosti koje su realizovane za dobrobit lokalne zajednice.

Osvrnuo i na ostvarenu uspješnu međuopštinsku saradnju opštine Lopare sa opštinama Ugljevik, Teočak, Čelić i Sapna. Takođe je istakao i uspješnu saradnju opštine Lopare sa dijasporom, posebno sa Udruženjem Majevičana u Švajcarskoj.

Uručena su i priznanja uspješnim građanima od strane načelnika Lopara Rade Savića i predsjednika Skupštine opštine Lopare Milenka Ristića.

Dobitnici Zlatne značke opštine Lopare su Ilija Đurić, Humanitarna organizacija Brot Des Lebens, Stojko Đokić, Radivoje Tojić, Vaso Vasić, Stojanka Pantić, protojerej Milenko Stevanović, protojerej Neđo Zarić i magistar Mićo Stojišić.

Medalje Svetog Đorđa su uručene Cvjetku Ćiriću, dr Borki Gavrić (posthumno), dr Nadi Šakotić, dr Oliveri Krsmanović, dr Iliji Joviću i dr Radiji Tomić.

Dobitnici Zahvalnice opštine Lopare za doprinos razvoju turizma na području opštine Lopare su Radivoje Rakić, Stanko Rakić, Radenko Rakić, Milena Trišić, Miladin Rakić, Duško Rakić, Goran Rakić, Vaso Milovanović, Svetozar Rakić i Jela Milovanović. Takođe, Zahvalnica opštine Lopare je dodijeljena i Iliji Despotoviću, za ostvarene rezultate u sportu.

Sjednica Skupštine Opštine je održana uz odatu poštu poginulim nevinim učenicima i građanima u dva nemila događaja u Srbiji.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je liturgiju u hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama.

On je povodom krsne slave i Dana opštine Lopare Đurđevdana osvještao slavsko žito i sa kumom slave Draganom Jovićem, opštinskim rukovodstvom predvođenim načelnikom Radom Savićem i vjernicima slomio slavski kolač.

Episkop Fotije je uputio čestitke lokalnoj vlasti, načelniku Saviću i narodu opštine Lopare, te se u svojoj besjedi posebno osvrnuo na nemile događaje, koji su se ovih dana desili u Srbiji.

„Ovo je jedan veliki poziv za uzbunu, da se svi prizovemo sebi da kažemo nećemo tim putem i nećemo pogotovo dati da naša djeca tim putem idu“, rekao je episkop.

On je ukazao na veliku odgovornost roditelja i kompletnog društva, jer dijete nije spremno i nema kritički aparat da može da se suprostavi zlu i kao takvo vrlo lako postaje predmet manipulacije kojima doprinose nove tehnologije, koje pored toga što nude blagodeti, mogu nanijeti i veliko zlo.

„Treba da našu djecu vaspitavamo u našoj pravoslavnoj vjeri i pravoslavnoj vjeronauci, čestitosti, dobru, poštovanju roditelja, starijih i tradicionalnih vrijednosti“, ukazao je episkop Fotije.

Nakon liturgije, ispred spomenika „Junacima Majevice”, je služen parastos i položeno cvijeće i vijenci, za 242 borca koje su svoje živote položili za Republiku Srpsku.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je izrazio zahvalnost brojnim gostima iz drugih lokalnih zajednica, delegacijama i prijateljima opštine Lopare.

On je posebno istakao gest privrednika i humanitarca iz NJemačke Miroslava Mikija Kojadinovića, koji je izdvojio svoje dragocjeno vrijeme i tri dana prisustvovao obilježavanju Dana i krsne slave opštine Lopare.

„Sumirali smo naše rezultate između dva Đurđevdana, koji su dobri, a u narednom periodu moramo razvijati našu opštinu i čuvati porodicu kao temelj društva“, naveo je u svojoj izjavi Savić.

Privrednik Dragan Jović, koji živi i radi u Austriji i koji je u opštini Lopare podigao najveći zasad šljive, je bio kum slave ove lokalne zajednice.

On je izrazio zadovoljstvo što je prisustvovao krsnoj slavi i Danu opštine.

„Poručio bi svima da šire ljubav među našim narodom i ostaju ovdje na ovoj našoj prelijepoj Majevici“, dodao je Jović.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button