Društvo

BIJELJINA: Budžet lošiji od plana

Indian Motorcycle BiH

Zbog pada prihoda od poreza na dodatnu vrijednost od oko 2,5 miliona KM, izvršenje ovogodišnjeg budžeta Bijeljine lošije je i od očekivanog i od planiranog okvira, izjavio je danas za poslovni portal Capital.ba Miodrag Sofrenić, načelnik Odjeljenja za finansije u Gradskoj upravi Bijeljina.

Zbog pada prihoda, prvobitno planirani budžet Bijeljine sa 53 miliona KM nakon drugog ovogodišnjeg rebalansa iznosi 46,9 miliona KM.

„Imamo apsurdnu situaciju da je prihod od PDV-a na nivou BiH u ovoj godini veći za tri odsto u odnosu na prošlu godinu, a da su lokalnim zajednicama prihodi od PDV-a smanjeni za 12 odsto. Država i entiteti su prvo podmirili svoje kreditne obaveze, koje su bile veće od onih iz 2012. godine. Povećanje kreditnih obaveza države i entiteta palo je na teret lokalnih zajednica”, kaže Sofrenović.

Dodatno, pali su i drugi prihodi. Prethodni porez na promet nepokretnosti koji je bio tri odsto, porez na nasljeđe i poklon donosio je godišnje oko tri miliona maraka, a sadašnji prihod od poreza na nepokretnosti milion maraka manje.

„Evidentan je i pad poreza na plate zbog smanjenja broja zaposlenih. Ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je u protekle tri godine broj zaposlenih smanjen sa 260.000 na 230.000 u RS, što je smanjenje za oko 14 odsto u odnosu na raniji period. Od poreza i doprinosa na plate lokalnim zajednicama ostaje 25 odsto prikupljenih sredstava”, ističe Sofrenović.

Treći segment, koji je negativno uticao na ostvarenje budžeta Bijeljine u ovoj godini su sporne sudske presude. Diskutabilno je to, kaže Sofrenić, koliko su one bile zasnovane na pravu i pravnim principima.

„Grad gazduje gradskim građevinskim zemljištem i daje ga na korištenje i upravljanje ustanovama i institucijama. Zemljište Poljoprivredno-medicinske škole ustupili smo VZ „Orao” za izgradnju fabričkih postrojenja. Škola je podnijela tužbu i sudski proces je trajao punih 17 godina. Došlo se do toga da mi sada gradsko zemljište plaćamo Poljoprivredno – medicinskoj školi i iz budžeta moramo izdvojiti oko 680.000 KM za tu namjenu”. Sofrenić navodi i primjer sudske tužbe teške oko 500.000 KM, a odnosi se na plaćanje nadoknade za zemljište koje je svojevremeno koristilo preduzeće OJDP „Grad”.

„Preduzeće je u međuvremenu transformisano u akcionarsko društvo i prešlo je u nadležnost Vlade RS. Za eksproprisano gradsko građevinsko zemljište, koje je iskorišteno za izgradnju gradske zaobilaznice, Grad Bijeljina sada preduzeću „Grad” treba da plati nadoknadu od 500.000 KM, a gradskom zaobilaznicom sada „gazduju” „Javni putevi RS”. Sporimo se sa Vladom RS i oko plaćanja PDV-a za javne površine koje su u nadležnosti grada. Za naplaćeni prihod od parking – karata Direkcija za izgradnju grada izmiruje uredno PDV, ali se i od Grada Bijeljina traži da uplati PDV na tu uslugu, odnosno na naplaćeni prihod od parking – karata. Ovakva sudska praksa nije primijenjena ni u jednom gradu i opštini u RS i BiH, izuzev Bijeljine. U ovoj godini smo uplatitli i PDV na donatorska sredstva za izgradnju gradske kanalizacije. Već smo uplatili oko 900.000 KM, a taj trošak će dostići iznos od milion maraka”, kaže Milorad Sofrenić.

Izvor: CAPITAL.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button